Szűrés

Gyártók
Módszerek

Ügyfélszolgálat

Információval kapcsolatban,forduljon hozzánk bizalommal a

+3630-240-7446

telefon számon.

Levelét az alábbi

e-mail címen fogadjuk:
erdei.zoli@invitel.hu

Fontos tudnivalók!

Sajnos a folyamatos árváltozások miatt oldalunk nem napra kész. Amennyiben a rendelt termékek ára olyan mértékben emelkedett, hogy annak teljesítése gazdaságtalan számunkra, egyeztetés céljából felvesszük Önnel a kapcsolatot. Próbáljuk rugalmasan kezelni ezt a helyzetet. Legtöbb esetben, az oldalunkon nem található termékekre is tudunk korrekt árajánlatot adni. Kapcsolat: Erdei Zoltán +3630-240-7446 erdei.zoli@invitel.hu

Házhozszállítás átmenetileg szünetel

Partnereink

Látogató számláló

0
4
2
7
0
1
4

Termékajánló

Feeder botok

Főkategória >Botok >Feeder botok

prev
12
next


prev
12
next

Sorrend:

A feeder horgászat alapja és legmeghatározóbb eleme, szíve és lelke, a horgász szeme és füle a feeder bot, mivel a fedder horgász technika fenekező szerelékkel történik, nem használ a bot spiccén kívül kapás jelzőt, vagy úszót a feeder horgász. A feeder horgász sikerét, eredményét szembetűnően befolyásolja bot.

A feeder botokról általában

Már önmagában a bot meg határozza azt, hogy milyen messzire és milyen pontosan tudunk horgászni és, hogy mennyire lehet finomítani a szereléken.
A feeder bot választék Magyarországon is nagy, így mindenki meg találhatja a számára legkedvezőbbet, ami idomul az elvárásaihoz.
Fontosabb szempontok, amit érdemes figyelembe venni, hogy milyen anyagból készült a pecabot teste, milyen a nyele, gyűrűi, az orsótartó, a spiccek, illetve, hogy mind ezek hogyan harmonizálnak egymással, elképzeléseinkkel, pénztárcánkkal. Fontos, hogy a bot érzékeny, könnyű súlyú, precízen elkészített legyen. A feeder bot jól kell, hogy eloszlassa fárasztáskor a hal energiáját, így felőrölje az erejét, gyorsan tudjunk reagálni a vízben történtekre.

A feeder botok teste

A fedder botok jellemezően keskeny átmérőjű, ám a látszattal ellentétben, a terhelést jól bíró és eloszlató botok, amiken viszonylag sok gyűrű található. A feeder bot teste határozza meg , hogy milyen nehéz lesz a pecabotunk, milyen érzékeny lesz, nagyban befolyásolja, hogy milyen távolságra és pontosan tudunk horgászni és a fárasztások sikerességét, a halak kirohanásainak lereagálását. Mint azt ahogy több nagy horgász is szokta mondani: „Milyen jól dolgozik a bot!”. Fontos, hogy a feeder bot megfelelően érzékeny legyen a kapásokra, a bot spiccétől a nyeléig fokozatosan keményedjen, így képezve erőtartalékot fárasztáskor és nyomatékot bedobáskor. A feeder bot teste lehet akár üvegszálas, készülhet grafitból, vagy a kettőből együttesen is. Az üvegszálas feeder botok némiképpen nehezebbek, a grafit botoknál, kevésbé terhelés tűrőek. Így lassabban is reagál a bot. Ezzel szemben áruk kedvezőbb.

A feeder botok nyele

A feeder bot nyele neoprén, vagy parafa lehet, külön-külön, vagy együtt. A parafa környezetkímélőbb, könnyebb és elenállóbb, hosszabb életű, biztonságosabb fogású, mint a neoprén. A feeder bot nyelénél a legfontosabb szempontok, hogy megfelelően hosszú legyen a nyél, a pontosabb dobásokhoz, akár nagyobb távolságba is, a fogása, akár vizes, etetőanyagos kézzel is stabil legyen.

 

A feeder botok orsótartói

 

A feeder botok orsótartói a bothoz szükséges orsó nagyságához igazodnak.  Fontos, hogy jól zárja és rögzítse az orsónkat, ezt tanácsos orsóval leellenőrizni a vásárlást megelőzően, egyéb esetben lötyöghet az orsó, ami komoly gumbacolódást okozhat bedobáskor, vagy fárasztáskor, esetleg szorul, így rosszabb esetben bot, vagy orsó törés is bekövetkezhet.

A feeder botok gyűrűi

 

A feeder botokon némiképp sok gyűrű van, viszont így kisebbek is. Fontos tehát, hogy jó minőségűek legyenek, manapság SIC gyűrűk a legalkalmasabbak a feladatra. Szempont a gyűrűknél, hogy ne legyen festékes, vagy recés, mivel az a zsinór szakadásához vezet könnyedén. A gyűrűkön szintén sok múlik dobáskor és fárasztáskor is, tanácsos meg óvni a sérülésektől, olykor meg tisztítani őket!

 

A feeder botok spicce, a kapásjelző, "rezgőspicc"

 

Végül a feeder bot vége. A rezgő spicc. Ezek a főként üvegszálas spiccek akkor érik el hatásukat, hogy ha érzékenyek. A feeder technikában a bot spicce a kapásjelző. Minden apró szösszenetet képes továbbítani a partra, ami a víz alatt történik. A legkisebb, legóvatosabb kapásról is értesülünk a megfelelően érzékeny fedder spicc által. Egy feeder bothoz 2-3 spiccet szoktak adni, amik különböző erősségűek. Ezeket a spicceket teleszkópos és többrészes feeder botok esetében is egy könnyed mozdulattal rá lehet helyezni a bot végére, könnyedén el is lehet távolítani.

 

A feeder botok típusai

 

A rezgőspicces bot hosszától és dobó távolságától függően lehet Picker, Ligth feeder bot, Medium feeder bot, Medium/Heavy feeder bot, Heavy feeder bot.

Mi a különbség a picker bot és a feeder bot között? A picker és feeder bot közötti különbség az, hogy a picker botok rövidebbek, nagyjából 3 méter a leghosszabb belőle, a feeder botok pedig 3,30 méter hosszúságtól kezdődnek. Ez mellet a picker bot érzékenyebb, kisebb dobósúlyú bot, 10-40 grammig, roppant finom szerelékes technikával használható. Főként keszegezésnél alkalmazzák, de akár nagyobb testű halak fárasztására is alkalmas, ez már csak a horgász technikájától függ.

Felfelé haladva a kategóriákban, a rezgőspicces botok közül, a kisebb méretű halakra, rövidebb, max. 20 méteres távolságokra alkalmas, 10-40 gramm dobósúllyal rendelkeznek, és 2,40 – 3,30 méterig terjed a hosszúságuk a picker botoknak. Ezt követi a Light feeder bot kategória, aminek dobósúlya 20 -60 grammos tartományban helyezkedik el és 3,30 – 3,60 méterig terjed a hosszúsága. Akár 30 méter távolságra is pontosan tudunk horgászni. A Medium feeder bot 30 – 80 grammig terjedő dobósúlyától és 3,60 – 3,90 méterig terjedő hosszúsága nem sok különbözik a Meddium/Heavy feeder bot 40 – 90 grammig terjedő dobosúlya és 3,60 – 4,20 méter hosszától, még is külön besorolást kívánnak meg, mivel a medium botok finomabb felszereléssel, vannak ellátva, a medium/heavy feederek ezzel szembe távolabbi dobásokra, nagyobb termetű halakra, erőteljesebb szerelékkel ellátott botok. Ez meg mutatkozik a Medium/Heavy besorolásnál a botok hosszában is, mivel a hosszabb bot alkalmasabb távolabbi, pontos dobásokra.

A Heavy feeder bot mind hosszában, mind dobósúlyban meghaladja az előbbiekben említett kategóriákat. A heavy feeder 50  gramm dobósútól kezdődik, de akár 150 gramm nehezék eldobására is alkalmas lehet, 3,60 méter hossztól indul, de ismert 4,50 méteres hosszú feeder bot is. Akár 100 méteres távolságok is meg horgászhatóak ilyen paraméterekkel, vagy még nagyobbak, igazán kapitális méretű halpéldányokra is alkalmazhatóak.

 


Webáruház készítés