Szűrés

Gyártók
Módszerek

Ügyfélszolgálat

Információval kapcsolatban,forduljon hozzánk bizalommal a

+3630-240-7446

telefon számon.

Levelét az alábbi

e-mail címen fogadjuk:
erdei.zoli@invitel.hu

Fontos tudnivalók!

2017. 04. 01-től a weboldalnak új kezelője, tulajdonosa lett.
Rugalmas kiszállítással és árakkal várjuk rendelését.
Itt nem talált termékekre is kérhet árajánlatot.
Kapcsolat: Erdei Zoltán +3630-240-7446
erdei.zoli@invitel.hu

Házhozszállítás

Partnereink

Látogató számláló

0
3
8
4
3
6
3

Termékajánló

Bolognai botok

Főkategória >Botok >Bolognai botok


Sorrend:

A folyóvízi horgászat egyik legélvezetesebb módja a bolognai bottal történő horgászat. Napjainkban, mikor a rakós botok egyre jobban tért hódítanak, hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről a „klasszikus”, bizonyos esetekben igen hatékony módszerről. A Fórumban is egyre több kérdés vetődik fel a bolognai botos horgászattal kapcsolatban. Úgy gondolom, nem lesz haszontalan, ha összefoglalom a módszer lényegét, és megpróbálok a kezdőknek egy kis segítséget nyújtani abban, hogy elkerülhessék a kezdeti buktatókat. Természetesen itt lehetetlen minden egyes részletet teljesen kitárgyalni, sőt felmerülhetnek olyan kérdések, amelyekre az írásokban nem található válasz. E kérdések megválaszolására a Fórumon kerülhet sor, hiszen ahogy olvasgattam, akadnak páran, akik szintén nagyon kedvelik a halfogásnak ezt a módját.

 

A bolognai módszer – mint azt neve is jelzi –, Olaszországból eredeztethető. Az egykori latinok hazájában számos mély, húzós vizű folyó igyekszik a tenger ölelésébe. Kezdetben a hosszú spiccbotos horgászattal igyekeztek túljárni a leleményes olaszok a folyók pikkelyeseinek eszén, de a módszer a tisztavizű folyókon történő horgászatnál nem bizonyult tökéletesnek. A hosszú botok árnyékot vetettek a vízre, így az óvatos domolykók, keszegek elkerülték a horgászt. Mindenképp távolabbra kellett eljátszani a csalit, hogy a halak óvatosságát kijátsszák. Hogy név szerint kit illet a dicsőség, azt homály fedi, de minden bizonnyal a Reno folyó partján fekvő Bolognában bukkant fel a módszer először, nevezetesebbé téve a várost, ami a róla elnevezett spagettijével már addig is közismert volt. A lényeg, hogy a módszer a nevét erről a városról kapta, és az olaszok űzték sokáig igen magas színvonalon, számos bajnoki címet szerezve a segítségével.

Az ötlet egyszerű volt, a megvalósítása szintén. A már bevált spiccbotra olyan gyűrűket kellett erősíteni, amelyek a hosszú boton kellő távolságra eltartják a zsinórt a bottesttől, és segítik a terhelés elosztását, így a botra orsó is kerülhetett, ami megnövelte a hatótávot.

A bot

Az első, legfontosabb jellemző a bot hossza.

A bolognai botok 5-10 méteres hosszban készülnek, rajtuk mérettől függően 6-10 darab gyűrűvel.

A bolognai boton jóval kevesebb a gyűrű, mint az angol módszernél, ez esős időben nehézséget is okozhat. Esős, párás időben a zsinór könnyen a bottesthez tapadhat, megnehezítve a dobást. Ez a probléma a napfényes Itáliában kevésbé zavaró: míg az esős, szeles Angliában minél több gyűrűt szereltek a botokra, itt kevesebbel is beérték.

Milyen hosszúságút vegyek? Ebben a kérdésben komoly viták szoktak dúlni, de a legtöbben a 7 méteres hosszt tartják ideálisnak. Jómagam is ezen a véleményen vagyok. A módszerrel ismerkedőknek ez az a hossz, ami még kezelhető, és könnyedén meghorgászható vele a folyók legtöbb haltartó helye. A 6 méteres botok is szóba jöhetnek, ha valaki többnyire nem túl mély csatornákon horgászik, de ezzel a hosszal a folyókon már nem mindig boldogulunk. A 7 métert meghaladó hosszúságú botok már gyakorlatot igényelnek, és vastagabb pénztárcát, lévén ezek a botok már jóval drágábbak, bár vannak üdítő kivételek.

A bolognai botok megtalálhatóak szinte minden nevesebb horgászcikk gyártó palettáján, ahonnan mindenki kedvére, és anyagi lehetőségei szerint válogathat. Néhány dologra azonban oda kell figyelni.

A bolognai bot lelke a magas talpakon álló gyűrű. Ez a bot legérzékenyebb pontja. A vastagabb tagokon mindig egy talpon állnak, és tagonként csak egyet találunk. A spicchez közelítve – de különösen a spiccen – már társaságban, egyre többen ülnek egy-egy bottagon. Ezeket a gyűrűket többnyire a botéval megegyező anyagú kis csövecskére rögzítik, így a gyűrűt hordozó elem a bot terhelésekor azzal együtt dolgozva az ideális akciót a lehető legkevésbé befolyásolja. További előnye ennek, hogy a csövecskék – és rajtuk a gyűrűk – nehezebben fordulnak el. A gondos tervezésnek köszönhetően ezek a csúszógyűrűk ott szorulnak meg, ahol a terhelés elosztásában a legtöbbet segíthetnek.

Mivel a gyűrűk a boton magasan állnak, szállításkor különös gondot kell rájuk fordítani. A botokhoz járó gyűrűvédő kupakot még akkor is tegyük fel, ha szerelve szállítjuk készségünket, és ha tehetjük, érdemes a pálcát elkülönítve bepakolni a többi bot mellé. A boton általában úgynevezett „békazáras” orsótartót találunk, ami azért is praktikus, mert ez a megoldás nem növeli meg a nyéltag átmérőjét. A bot választásakor érdemes még figyelni arra, hogy az orsótartó alatti nyélrész hosszabb legyen, mint alkarunk. Ez biztosítja számunkra a pálca kényelmes tartását, hiszen akár úsztatáskor, akár egy komolyabb hallal való birkózáskor a hosszabb nyelet a csípőnkhöz támaszthatjuk.

A bolognai bot legyen gerinces, merev akciójú, hogy a távoli úszóvezetés, dobás, bevágás minél könnyebben megoldható legyen. A bot spicce ugyanakkor legyen rugalmas. Komolyabb súly alatt a bot spicce fokozatosan adja át a terhelést a többi tagnak egészen addig, míg már szinte az orsótartón is érezzük a hal erejét.

Mivel botunkat folyamatosan kézben kell tartani, nem elhanyagolható szempont annak tömege sem. Nyilván mindenki minél könnyebb botot szeretne venni, de az igazán „pille” bolók sajnos magasabb árat is képviselnek. A bot kiválasztásakor – ha csak tehetjük –, húzzuk azt szét, tegyünk fel egy orsót, és próbálgassuk. Egy nehezebb bot is kezes lehet, ha jó a súlyelosztása. Ezen néha pont az orsó segíthet.


Webáruház készítés